marți, 19 ianuarie 2010

CEAI INDIAN, SPECIFIC SUDULUI



            In zilele racoroase nimic nu se compara cu savoarea unui ceai negru preparat dupa reteta indiana! Am avut ocazia de a invata exact cum se prepara acest ceai in sudul Indiei, mai exact in Hyderabad , in casa soacrei mele, care, trebuie sa recunosc este o bucatareasa si o gospodina excelenta !( Mai rar nora care sa isi laude soacra!:))))
India....este tara tuturor lucrurilor minutate si diversificate !Pana si acelasi fel de ceai este servit diferit in diverse zone din India !Exista o varietate foarte mare de ceaiuri ,pe care am avut ocazia sa le degust in India!
    Iata cum se prepara Masala Chai (masala= condiment , chai= ceai):

Ingrediente pentru o portie ceai :
- 50 ml apa
- 100 ml lapte dulce
- 3-4 lingurite zahar ( sau mai putine , dupa gust )- in India ceaiul se consuma foarte dulce
- 1 lingurita ceai negru
- 2 cuisoare
- 1 tija de 3-4 cm de scortisoara
- semintele de la 2-3 cardamom ( daca nu aveti nu e nici o problema)
- un virf micutz de cutit de ghimbir macinat si uscat ( se gaseste in comert la condimente )

Mod de preparare :
Intr-un vas mic se pune apa la fiert.Cand apa aproape da in clocot se adauga zaharul si condimetele ( ghimbir , scortisoara,cardamom, cuisoare).Se lasa sa fiarba impreuna pentru 3 minute! Apoi se adauga la fiert laptele si o lingurita de ceai negru.Se lasa sa fiarba 3 minute la foc mijlociu amestecand continuu! Atentie la lapte , amestecati continuu sa nu dea afara din vas !Se stinge flacara si se acopera ceaiul 5 minute dupa care se strecoara!
Se serveste ,dupa pofta , ornat cu o lingurita de frisca si o tija de scortisoara !

Pofta buna! Sa-mi spune-ti daca v-a placut !;) eu sper sa va placa!

2 comentarii:

AnnaBananna spunea...

ahhh de multa vreme caut o reteta buna:D dar am o intrebare...lingurita aia de ceai negru..pot folosi ceai negru la pliculete?(eventual sa golesc continutul unui plic..) sau este o marca anume de ceai negru care o recomanzi in RO?:D multu!

Dr.Haq spunea...

Anna , nu stiu unde sa iti trimit raspuns!:D daca ai ceai neagru la plic e ok daca golesti continutul ! Eu folosesc ceai original din India pentru acest fel de ceai care este si scump dar are o aroma deosebita ! In comert mai gasesti ceva ceai negru la turcesc ambalat in punga de hartie rosu cu galben , la 500 gr , e la 8-10 ron punga .Se numeste CAYKUR si o gasesti la Real sau Alte supermarketuri ! Pofta buna la ceai!;) Daca vrei si alte condimente si nu esti din Oradea , poate te pot ajuta pt un mix de condimente foe pt mancare indiana fie pt ceai indian !